De eeuwig durende strijd tegen virussen, malware en ransomware levert af en toe bruikbare tools op. Aangezien de ransomware aanvallen de laatste tijd zeer actueel zijn geweest en veel bedrijven hieraan ten prooi zijn gevallen is er enthousiast gereageerd op de site "No more ransom" waar decryptors voor specifieke varianten van ransomware te downloaden zijn.

Ransomware is een virus dat ongemerkt uw computer infecteert. Afhankelijk van de variant zal het virus direct, na een bepaalde tijd of op een specifieke datum uw bestanden gaan versleutelen (encrypten). Voor deze versleuteling wordt een algoritme en een wachtwoord gebruikt dat alleen bekend is bij de ontwerper van de ransomware. Sommige gebruikers merken tijdens het gebruik van hun computer dat bepaalde files niet meer geopend kunnen worden (deze zijn dan reeds versleuteld) andere gebruikers komen na een pauze terug bij hun computer en zien dan een melding waarin om losgeld gevraagd wordt. Meestal moet het losgeld in Bitcoins (Btc) betaald worden via een link naar de Deep Web / Dark Web (duistere en vaak illegale kant van het internet). Hiervoor moet dan tevens een speciale browser (zoals Tor) gebruikt worden. Na betaling wordt een decryptor met wachtwoord beloofd.

Niet alle ransomware varianten vragen om losgeld en u ontvangt niet altijd de decryptor om uw bestanden te herstellen na het betalen van losgeld. In de meeste gevallen kan uw data na een ransomware infectie dan ook als "verloren" beschouwd worden.

Zijn uw bestanden enige tijd geleden door ransomware versleuteld? Dan is er nog hoop!

Zowel antivirus fabrikanten als individuele internetgebruikers, programmeurs en hackers (white hat hackers die hacken voor het maatschappelijk belang) nemen de uitdaging aan om de code achter ransomware varianten te kraken. Als dit lukt ontstaat er een "decryptor" welke de versleuteling van een geïnfecteerd bestand terug kan draaien. Dit kan een redding zijn voor personen en bedrijven die geen goede back-up hebben.

Elke ransomware variant is anders. Daarom zijn de decryptie tools alleen geschikt voor de specifieke varianten waarvoor ze geschreven zijn. Ransomware makers zorgen er echter continu voor dat hun virussen "geupdate" of aangepast worden om zo scanners en decryptors te slim af te zijn. Kijk op onderstaande pagina om te zien of de versie waardoor u bent getroffen in de lijst staat!

Downloadpagina voor de decryptors;
https://www.nomoreransom.org/en/decryption-tools.html

Omdat voorkomen beter is dan genezen adviseren wij onze klanten gebruik te maken van een goede virusscanner en daarnaast een betrouwbare back-up voorziening waardoor in geval van infectie belangrijke bestanden teruggehaald kunnen worden. Voor meer informatie over antivirus en back-up kunt u contact met ons opnemen.

Ransomware

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Voor het analyseren van het verkeer naar onze website gebruiken wij Google Analytics. U kunt meer informatie lezen in onze privacyverklaring .
Ok