"Mijn e-mail werkt niet meer" zullen we de komende dagen wel vaak gaan horen op de helpdesk. Hoewel Microsoft er al talloze mails over gestuurd heeft zullen er ongetwijfeld veel gebruikers nog steeds via Windows Live Mail hun outlook of hotmail account uitlezen.Vanaf 1 juli gaat Microsoft accounts migreren naar een nieuwe serveromgeving in hun datacentra en vanaf dan zal de koppeling met Windows Live Mail niet meer werken.

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom Microsoft besloten heeft deze koppeling te verbreken. Volgens Microsoft zelf is het een nieuwe synchronisatietechniek welke niet ondersteund wordt door Windows Live Mail. Grappig dat Windows Live Mail gewoon een product van Microsoft zelf is, dus als de synchronisatietechniek vernieuwd zou moeten worden, dan kon Microsoft gemakkelijk een update voor Windows Live Mail uitbrengen.

In plaats daarvan verwijst Microsoft naar een "voor de hand liggende" oplossing; Windows 10 installeren en Windows Mail gaan gebruiken. Dit valt mooi samen met de dwangmatige wens van Microsoft om iedereen tegen wil en dank op het Windows 10 platform te krijgen. De gratis upgrade en zeer irritante pop-ups "U kunt nu upgraden naar Windows 10" die ongevraagd worden gedownload via windows update en daarna elke dag op een zeer vervelende manier in beeld worden gebracht, waren kennelijk nog niet genoeg. Veel gebruikers klikken dan maar op de upgrade optie om van het gezeur af te zijn en worden daarna geconfronteerd met een nieuwe gebruikersinterface waarbij in het gunstigste geval maar enkele zaken niet meer werken. Vaak nog op te lossen, soms moet er nieuwe hardware/software aangeschaft worden of een nieuwe installatie uitgevoerd.

Daarmee willen we niet zeggen dat Windows 10 een slecht platform is, integendeel! Maar dwang uitoefenen om gebruikers over te laten stappen kan niet goed zijn.

De gratis upgrade naar Windows 10 zal eind juli komen te vervallen. Vraag is echter wel of de irritante popups dan ook zullen verdwijnen of dat je Microsoft machtigt de kosten voor de upgrade af te schrijven van je bankrekening wanneer je op "upgrade nu" klikt. Wij zijn fan van de software van Microsoft maar hebben toch onze vraagtekens bij deze aanpak.

Maar nu weer even terug naar de problematiek van het mailen. Microsoft geeft geen alternatieven alleen "gelieve de Mail app te gaan gebruiken". Deze zit in Windows 8 en Windows 10. Persoonlijk zijn wij geen fan van de applicatie, de functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid laat in onze ogen nogal te wensen over. Of er andere alternatieven zijn die zullen werken is een kwestie van testen en dat zullen we effectief pas kunnen beoordelen nadat de outlook en hotmail accounts door Microsoft gemigreerd zijn naar de nieuwe omgeving op de servers van Microsoft. Sowieso blijft het mogelijk om de webmail te gebruiken.

Zodra wij meer weten zullen we dit aangeven op de website. Voor een aantal klanten hebben wij de hotmail account reeds gekoppeld aan Microsoft Outlook via de hotmail connector. Mocht deze workaround straks niet meer werken dan valt het te proberen om via pop3 de mailboxen uit te lezen.

Neem gerust contact met ons op indien ondersteuning gewenst is!

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Voor het analyseren van het verkeer naar onze website gebruiken wij Google Analytics. U kunt meer informatie lezen in onze privacyverklaring .
Ok